
Alyvuogių aliejaus nauda žmogaus sveikatai įrodyta tyrimais
-
Alyvuogių aliejus yra vienas iš daugiausiai tyrinėtų maisto produktų dėl savo naudingų savybių sveikatai. Tyrimai su alyvuogių aliejumi apima įvairias sritis – nuo cheminės sudėties iki poveikio žmogaus sveikatai. Štai keletas pagrindinių tyrimų tipų ir išvadų apie jo naudą:
1. Cheminės sudėties analizė
Atliekami laboratoriniai tyrimai, siekiant nustatyti:
• Riebalų rūgščių sudėtį, ypač mononesočiųjų riebalų (pvz., oleino rūgšties) kiekį.
• Polifenolių (antioksidantų) kiekį – būtent jie atsakingi už daugumą sveikatai naudingų savybių.
• Vitaminų (ypač E ir K) kiekį.
• Rafinuotumo lygį – ar aliejus yra extra virgin (aukščiausios kokybės) ar ne.
2. Biologiniai ir klinikiniai tyrimai
Tyrinėjama, kaip alyvuogių aliejus veikia žmogaus organizmą:
• Širdies ir kraujagyslių sistema: daug tyrimų rodo, kad alyvuogių aliejus gali mažinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį, didinti „gerąjį“ (HDL), mažinti kraujo spaudimą.
• Uždegiminiai procesai: polifenoliai veikia priešuždegimiškai.
• Antioksidacinis poveikis: saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, kas gali sumažinti vėžio ir degeneracinių ligų riziką.
• 2 tipo cukrinis diabetas: pagerina insulino jautrumą.
• Nutukimas ir svorio kontrolė: paradoksalu, bet nors tai yra riebalai, tyrimai rodo, kad saikingas vartojimas gali padėti reguliuoti svorį.
3. Epidemiologiniai tyrimai
• Stebimos populiacijos, kuriose alyvuogių aliejus vartojamas dažnai (pvz., Viduržemio jūros regiono šalys). Tokie žmonės dažniau pasižymi ilgesne gyvenimo trukme ir mažesniu širdies ligų paplitimu.
4. In vitro ir in vivo tyrimai
• Atliekami ląstelių kultūrose arba su gyvūnais siekiant tiksliau suprasti konkrečių junginių veikimą.
Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad ypač tyras alyvuogių aliejus (EVOO) gali turėti reikšmingą teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Štai keletas svarbiausių išvadų:
?Smegenų sveikata ir demencijos prevencija
• Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad kasdien vartojant bent pusę šaukšto alyvuogių aliejaus, rizika mirti nuo demencijos sumažėja 28 %. Net pakeitus vieną arbatinį šaukštelį margarino ar majonezo alyvuogių aliejumi, rizika sumažėja 8–14 %. Šis poveikis nepriklauso nuo bendros mitybos kokybės ar Viduržemio jūros dietos laikymosi .
• Tyrimai su gyvūnais parodė, kad EVOO gali pagerinti atmintį, sinapsinę funkciją ir sumažinti uždegiminius biomarkerius, ypač sergant Dauno sindromu .
❤️ Širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata
• 2022 m. tyrimas parodė, kad didesnis alyvuogių aliejaus vartojimas buvo susijęs su maždaug 19 % mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, palyginti su tais, kurie alyvuogių aliejaus vartojo retai .
• Alyvuogių aliejuje esantys polifenoliai padeda mažinti kraujo spaudimą ir gerina kraujagyslių funkciją .
?Vėžio prevencija
• Laboratoriniai tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejuje esantis fenolinis komponentas oleokantalas gali sunaikinti vėžio ląsteles per mažiau nei valandą, nesukeldamas žalos sveikoms ląstelėms. Nors šie tyrimai atlikti su gyvūnais, rezultatai suteikia vilčių dėl galimo alyvuogių aliejaus vaidmens vėžio prevencijoje .
⚠️ Svarbios vartojimo rekomendacijos
• Pakartotinis alyvuogių aliejaus naudojimas kepimui gali sumažinti jo antioksidantų kiekį ir padidinti kenksmingų medžiagų, tokių kaip akrilamidas ir transriebalai, susidarymą. Todėl rekomenduojama vengti pakartotinio aliejaus naudojimo kepimui .
• Renkantis alyvuogių aliejų, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad jis būtų ypač tyras (EVOO) ir supilstytas į tamsaus stiklo butelius, kad būtų apsaugotas nuo šviesos ir oksidacijos .
Oksfordo universiteto profesoriaus Johno Steino atlikti tyrimai
Oksfordo universiteto profesorius Johnas Steinas atliko tyrimą, kuriame nagrinėjo augalinių aliejų, įskaitant alyvuogių aliejų, poveikį žmogaus smegenų sveikatai. Jis nustatė, kad didelis omega-6 riebalų rūgščių kiekis, esantis kai kuriuose augaliniuose aliejuose, pavyzdžiui, kukurūzų ar saulėgrąžų aliejuje, gali išstumti omega-3 riebalų rūgštis iš smegenų. Tai gali turėti neigiamą poveikį psichinei sveikatai, įskaitant padidėjusią disleksijos riziką. Dėl šios priežasties profesorius Steinas rekomenduoja vartoti alyvuogių aliejų, kuris turi palankesnį omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykį ir gali būti naudingesnis smegenų sveikatai.
Be to, kiti tyrimai rodo, kad alyvuogių aliejuje esančios mononesočiosios riebalų rūgštys ir antioksidantai gali turėti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai bei sumažinti neurodegeneracinių ligų riziką .
Profesoriaus Johno Steino iš Oksfordo universiteto tyrimai dėl omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių poveikio smegenų veiklai, įskaitant augalinių aliejų (tame tarpe ir alyvuogių aliejaus) poveikį, buvo pradėti jau apie 2006–2010 metus. Jis ilgą laiką tyrė šias temas neurologijos ir mitybos sankirtoje.
Konkreti tyrimo publikacija, kurioje jis pasisakė apie disleksijos, depresijos ir smegenų veiklos sutrikimų ryšį su per dideliu omega-6 vartojimu, buvo aktyviai cituojama žiniasklaidoje nuo 2012 m., o išvados buvo grindžiamos kelių dešimtmečių tyrimų duomenimis.
Akivaizdu, kad alyvuogių aliejus yra ne tik maistas, bet ir vaistas. Tikras laimėjimas atrasti tą tikrą alyvuogių aliejų tarp gausybės klastočių.
Kviečiame registruotis į nemokamą konsultaciją, po kurios Jūs patys mokėsite atskirti tikrą EVOO alyvuogių aliejų nuo klastotės.
Skambinkite: +37066256848
Rašykite: info@italiskiskoniai.lt