Skaniausia kava: kaip išsirinkti?

  • Skaniausia kava: kaip išsirinkti?

      Skanios kavos puodelis - tai kiekvieno iš mūsų kasdienybės džiaugsmas ir atgaiva suteikianti energijos pliūpsnį ir gerą nuotaiką. Kavos pasiūla yra milžiniška ir pasiklysti šiose džiunglėse tikrai nesunku. Tad kaip išsirinkti tą skaniausią kokybiškiausią kavą iš tokios gausybės? Netrukus sužinosite svarbiausius aukščiausios kokybės kavos kriterijus.

     Kavos pupelių kilmė

    Afrikos kavos pupelės - dažnai laikoma kavos gimtine, ir šio regiono pupelės yra žinomos dėl savo ryškių ir sudėtingų skonio profilių. Pagrindinės kavos auginimo šalys Afrikoje yra Etiopija ir Kenija.

    · Etiopija yra viena iš seniausių kavos auginimo šalių, ir jos kavos pupelės garsėja savo gėlių ir vaisių aromatais. Dažniausiai pasitaiko citrusinių vaisių, jazmino, bergamotės ir tropinių vaisių natos. Etiopijos kavos skonis dažnai yra lengvas ir elegantiškas, su malonia rūgštele.

     

    · Kenijos kavos pupelės yra žinomos dėl savo ryškių vaisių skonių ir stiprios rūgšties. Čia auginama kava turi intensyvų juodųjų serbentų, vyšnių ir vyno natas. Kenijos kavos pupelės dažnai yra švarios ir sodrios, su išraiškingu aromatu.

     

    Pietų Amerikos kavos pupelės  - yra didžiausias kavos tiekėjas pasaulyje, garsėjantis kokybiškomis arabikos pupelėmis. Pagrindinės kavos auginimo šalys šiame regione yra Brazilija ir Kolumbija. Šio regiono kava yra labiausiai vertinama. Mūsų Morandini kava taip pat iš šio regiono.

    · Brazilija yra didžiausias kavos gamintojas pasaulyje. Šio regiono kavos pupelės yra žinomos dėl savo švelnumo ir subalansuoto skonio. Dažniausiai pasitaiko šokolado, riešutų ir karamelės natos. Brazilijos kava yra mažiau rūgšti, todėl ji yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta švelnesnį skonį.

     

    · Kolumbijos kava yra žinoma dėl savo gerai subalansuoto skonio su vidutine rūgštimi ir sodriu kūnu. Dažniausiai pasitaiko vaisių, uogų ir karamelės natos. Kolumbijos kavos pupelės yra populiarios dėl savo universalumo ir lengvumo, todėl jos dažnai naudojamos įvairiems kavos ruošimo būdams.

     

    Azijos kavos pupelės  - pasižymi savo stipriu, žemišku skoniu ir žemesne rūgštimi. Pagrindinės kavos auginimo šalys šiame regione yra Indonezija ir Vietnamas.

    · Indonezija yra žinoma dėl savo stiprių, žemiškų kavos pupelių, kurios dažnai turi tabako, šokolado ir prieskonių natas. Sumatra ir Java yra du pagrindiniai regionai, kuriuose auginama kava. Indonezijos kavos pupelės dažnai yra tamsesnio skrudinimo, todėl jų skonis yra intensyvesnis.

     

    · Vietnamas yra didžiausias robustos pupelių gamintojas pasaulyje. Vietnamo kava yra žinoma dėl savo stipraus, kartoko skonio ir mažos rūgšties. Dažnai pasitaiko riešutų, šokolado ir medaus natos. Vietnamo kava dažnai naudojama vietiniame kavos gėrime su kondensuotu pienu.

     

    Lėtas ir tikslus kavos pupelių skrudinimas

    Yra sakoma, jog kavos skrudinimas yra menas. Šio amato žinovai turi būti sukaupę ilgametę patirtį ir pajusti kiekvienos pupelių veislės įnorius.

    Vienas svarbiausių dalykų iš lėto subrendus pupelėms – skrudinimas. Tik tuomet kava bus aromatinga ir puikaus skonio. Didieji gamintojai mėgsta šį procesą paspartinti. Įvertinkite patys – beveik 10 tūkstančių valandų lėtai sirpusi ir brendusi kava patiria šoką – paskrudinama greičiau nei per 2 minutes. Šio gėrimo žinovai teigia, jog tai yra per trumpas laikas. Laimei, yra ir kitas skrudinimo būdas – lėtasis. Jei tiksliau, dešimteriopai ilgesnis už pirmąjį, pramoninį. Palaipsniui paskrudintos pupelės yra tobulos kavos raktas. Pagal pupelių spalvą skrudinimas paprastai skirstomas į 3 pagrindinius lygius – šviesų, vidutinį ir tamsų:

    · Šviesiai skrudinta kava – pabrėžia kavos rūgštumą, yra lengvo skonio, su vaisių poskoniais.

     

    · Vidutiniškai skrudinta – atskleidžia saldumą, lengvą kartumą, galima jausti riešutų ar kakavos užuominas.

     

    · Tamsiai skrudinta – tirštumo pojūtis burnoje, kartumas, stiprumas.

     

    Yra išlikę kavos gamintojų, kurie stengiasi išsaugoti klasikines kavos ruošimo tradicijas. „Morandini“ skrudinimo meistrai pupeles skrudina lėtuoju būdu ne trumpiau kaip 27 minutes. Lėtai skrudinamos pupelės skrunda tolygiai, todėl išsiskiria daugiau eterinių aliejų, suteikiančių kavai sodresnį skonį ir intensyvesnį aromatą, taip pat išsaugomi sveikatai naudingi antioksidantai.  Kiekvienos gamybos partijos skrudinimo lygis stebimas skrudinimo ciklo pabaigoje matuojant kolorimetru.

     

    Įvertinimai ir apdovanojimai

     Aukščiausios kokybės kava visada būna pripažinta ir įvertinta, pelniusi vieną ar kelis apdovanojimus. Dažniausiai vertinama kavos pupelių:

    · Aromatas, kvapas

    · Skonis, poskonis

    · Rūgštumas / saldumas

    · „Kūnas”, tekstūra

    · Balansas, harmonija

    · Bendras įspūdis

    Mūsų "Morandini" kavą įvertino patyrę kavos degustatoriai. Todėl kviečiame paragauti, puikiai subalansuotos, harmoningos kavos. Skanaus!